Stationsplein

Hieronder staan de gebouwen, die we op de grote Bergen op Zoom baan hebben staan aan het Stationsplein Bergen op Zoom, gerangschikt naar huisnummer.

Aan het Stationsplein vinden we uiteraard het stationsgebouw zelf, maar ook de overzijde van de straat behoort tot het stationsplein. Op dit plein staan diversen historische panden.

Deze gebouwen staan daarom ook op deze pagina vermeld.


Natuurlijk is het meest in het oog springende gebouw op het Stationsplein van de modelspoorbaan het Oude Station. De omschrijving over de historie van het station staat op de hoofdpagina “Gebouwen”.

Van Gend en Loos gebouw Stationsplein Bergen op Zoom. Er is door uitbreiding in het goederenvervoer 4 maal een nieuwe loods voor de op- en overslag van goederen gebouwd. De laatste, zoals die op onze baan te zien is dateert uit 1924 en is gebouwd volgens de stijl van de Amsterdamse School. Doordat er steeds meer een verschuiving kwam van kleinschalig goederenvervoer van het spoor naar de weg kwam de loods leeg te staan. In juni 1987 werd de loods afgebroken en was er wederom een stukje geschiedenis uit het centrum verdwenen.

Het kantoor van de Brabantsche Buurtspoorwegen en Autodiensten, B.B.A. in Bergen op Zoom was gelegen aan het Stationsplein tegenover het station en schuin tegenover het Van Gend en Loos depot. Vanaf de oprichting van de B.B.A. in 1934 werden de lijnen door deze maatschappij geëxploiteerd. De B.B.A. was gevestigd in ’s Hertogenbosch en verhuisde later in 1937 naar Breda. Eerst reden en alleen trams, maar later kwamen daar de autobussen bij. De B.B.A. voerde later in diversen steden stadsdiensten uit, waaronder ook in Bergen op Zoom. In 2001 werd de B.B.A. verkocht aan de Franse Compagnie Générale d’Entreprise Automobiles (CGEA) en ondergebracht bij vervoersbedrijf Connex. Bij de aanbestedingen van de lijnen werden in 2008 alle concessies worden gegund aan Connexxion en was dit het einde van de B.B.A. Wil men nog historische bussen van de B.B.A. zien dan moet men zijn bij Stichting Veteraan Autobussen die een fraaie collectie heeft. De S.V.A. is gevestigd in Apeldoorn. Bij Modelspoorclub Bergen op Zoom staat een in schaal 1:87 nagebouwd model van het gebouw van de B.B.A.

Hotel de Blauwe Vogel gevestigd op het Stationsplein 5-7 Bergen op Zoom. Dit hotel is gelegen boven Brasserie Intermezzo. Augustus 2018 heeft het hotel en brasserie nieuwe uitbaters gekregen. Het is momenteel een 2 sterren hotel.

Stationsplein 11 Bergen op Zoom is tegenwoordig in gebruik als Tandarts praktijk en heeft een modernere uitstraling gekregen. Stationsplein 9 bestond in de tijd die wij nabouwen nog niet. Op deze plek stond een schuur/garage die de ruimte opvulde tussen nummer 11 en de Blauwe Vogel.

Stationsplein 13 Bergen op Zoom is een in 1912 gebouwd woonhuis. Tegenwoordig is het in gebruik als een woning en architectenbureau. (Bedankt voor de info Aerlant Cloïn).

Stationsplein 15-15a Bergen op Zoom is het pand van Revo Taxi. Dit Taxibedrijf is al ruim 70 jaar werkzaam in Bergen op Zoom.

Stationsplein 17 Bergen op Zoom is een herenhuis gebouwd in 1926. In de tijd van dit model bestond het huis uit een begane grond en een etage. Later is er een tweede etage opgebouwd. Het pand staat op de hoek van de Oude Stationsweg.