Gebouwen

De gebouwen, die we op de grote Bergen op Zoom baan hebben staan, zijn niet als bouwpakket of kant-en-klaar model in de winkel te koop.
Deze zijn door de leden, aan de hand van originele bouwtekeningen en foto’s, zelf ontworpen en gebouwd.
Op de volgende pagina’s, gerangschikt naar straatnaam of gebied, is hierover meer informatie te vinden.

Het station van Bergen op Zoom rond 1960. Op de plaats van dit station heeft voorheen een houten stationsgebouw gestaan met veel sierlijke elementen. Dit station was gebouwd in 1863. Door steeds meer gebruik te maken van het spoornet, ontkwam dit station ook niet aan uitbreidingen. In 1875 verrezen hiervan de eerste. In 1915 kwam er een grote wijziging aan het stationsgebouw en verdween de tot dan toe bekende voorgevel van het gebouw. In 1963 begon men met plannen te maken voor een nieuw station. Het station had een nogal vervallen uitstraling gekregen en was nodig aan vervanging toe, om ook aan de modernere maatstaven te kunnen voldoen. Modelspoorclub Bergen op Zoom heeft het stationsgebouw nagebouwd, zoals het eind jaren 50 begin jaren 60 van de vorige eeuw eruitzag. In 1970 begon de sloop van dit gebouw en eind 1971 was het station gereed, zoals wij dit nu kennen. Om het stationsgebouw na te bouwen, maken wij veel gebruik van fotomateriaal, maar vooral van de oude ontwerptekeningen. Met medewerking van het stadsarchief van Bergen op Zoom, hebben wij inmiddels veel voor ons waardevolle informatie weten te verzamelen en kunnen wij veel gebouwen nabouwen zoals ze toen waren.

Station Bergen op Zoom rond 1960 aan de stadszijde
Het station van Bergen op Zoom na 1915. De spitse elementen op het dak waren eind jaren 50 vorige eeuw al verdwenen.
Credits Stadsarchief Bergen op Zoom
Het nostalgische eerste houten stationsgebouw van Bergen op Zoom met en paar uitbreidingen.
Credits Stadsarchief Bergen op Zoom.

Seinhuis I gebouwd in 1946 stond aan de Wouwsestraatweg en is in gebruik geweest tot 1991. Het seinhuis, dat daarvoor in gebruik was, is tijdens het oorlogsgeweld in 1944 vernield. Dit gebouw was het eerste gebouw wat Modelspoorclub Bergen op Zoom heeft nagebouwd in schaal H0 (1:87).

In 1862 verrees ten noordwesten van het station een houten woning met kantoor voor de ingenieur belast met de aanleg van de Zeeuwse lijn. Later kwamen voor de baanvakken Roosendaal – Bergen op Zoom en Bergen op Zoom – Goes nog een aantal ingenieurs in het gebouw werken. In 1868 is, nadat dit gezelschap naar Vlissingen verhuisde, de woning beschikbaar gekomen voor de Bergse opzichter van de Dienst voor Weg en Werken. Helaas is in 1988 dit laatste historische gebouw, wat tot de spoorwegen behoorde, gesloopt. Ook op de Bergse baan van Modelspoorclub Bergen op Zoom is deze woning nu te bewonderen.

Niet alleen worden er gebouwen die nabij het spoor hebben gestaan nagebouwd, maar ook ander Bergse markante panden zijn inmiddels verschenen. Het clubhuis aan de Fortuinstraat is in schaal 0 nagebouwd en inmiddels ook het pand van de buren. Beiden staan nu opgesteld in de etalage. Een ander zeer markant pand in Bergen is de Zeeland. Deze word compleet in schaal H0 nagebouwd wat gezien de omvang een enorme klus is.