Stationsstraat

De statige gebouwen van de Stationsstraat mogen uiteraard niet ontbreken op de Bergen op Zoom baan. Deze straat behoort tot het oude centrum van de stad en veel gebouwen zijn gebouwd in de laat 19de eeuw. De straat gaf een prachtige doorkijk vanuit het oude station naar het centrum van de stad. Gelukkig zijn veel van deze gebouwen gespaard gebleven en zijn de door ons nagebouwde exemplaren zeer herkenbaar.


Kijkend vanaf het station naar de binnenstad staat op de linkerhoek van de Stationsstraat 42-44 Bergen op Zoom een monumentaal statig pand. Het pand behoord tot een van de panden uit een bouwproject uit 1873 waartoe beide zijden van de straat met een rij huizen behoren. De panden werden gebouwd in opdracht van de bekende Bergse fabrikant Arnoldus Asselbergs. Dit hoekpand behoorde tot Stationszicht en werd het Stations-koffiehuis, vervolgens Hotel Stationszicht en daarna een Café. Toen het pand leeg kwam te staan verpauperde het in rap tempo tot het moment dat er opdracht werd gegeven tot restauratie. Er moest veel worden hersteld, omdat er nogal wat karakteristieke elementen verdwenen waren. Na 2014 was het pand weer in de oude glorie hersteld. Modelspoorclub Bergen op Zoom heeft de Stationsstraat in schaal 1:87 nagebouwd in de tijd van het Hotel Stationszicht. Op de verdieping van het pand zijn na de renovatie 7 appartementen gevestigd en op de begane grond bevinden zich nu 2 winkelpanden.

Aan dezelfde kant van de straat staat er direct tegen het pand van het oude Hotel Stationszicht een rij van 4 huizen uit hetzelfde project. Deze huizen zijn Stationsstraat 36-40 Bergen op Zoom en hebben net als de overige huizen uit de straat een zeer statige gevel. De stoep voor de huizen is afgezet met plaatijzeren stoeppalen op een hardstenen voet, verbonden door gewelfde ijzeren stangen. Aan beide zijden van de deuren bevinden zich gietijzeren leeuwenkopjes met een ring in de muil, die oorspronkelijk diende als kettinghouder. Op onze modellen is te zien hoe de kettingen van de stoeppalen naar deze oude bevestigingspunten liepen. Helaas zijn deze kopjes verdwenen uit het straatbeeld en zijn de kettingen nu op een andere manier bevestigd.

Aan de overkant begint vanaf het station het hoekpand van Hotel de Blauwe Vogel. Ernaast op Stationsstraat 29-31 Bergen op Zoom staat een pand dat oorspronkelijk is gebouwd rond 1880 als Hotel-Restaurant William en in 1903 werd verbouwd. Er tijdens deze verbouwing een extra verdieping opgezet. De huidige pui dateert uit 1903 en sinds 2003 is Hotel Old Dutch er gevestigd. In het pand van Stationsstraat 27 Bergen op Zoom is nu een financiële adviesgroep gehuisvest. Dit pand heeft zeer fraai stucwerk op de verdieping.

Stationsstraat 23-23a-25 Bergen op Zoom is uit dezelfde bouwperiode en heeft momenteel nog een woonfunctie voor nummer 25 en een kantoorfunctie voor nummer 23-23a. Het pand is vrij recent gerestaureerd. Wij hebben slechts een deel van het pand nagebouwd vanwege de beschikbare ruimte op de modulebaan. De Stationsstraat wordt straks op de modulebaan ook voorzien van bestrating waar computergestuurd ook modelauto’s zullen gaan rijden.