Over ons

Modelspoorclub Bergen is Zoom is opgericht in oktober 2019.
Ze is ontstaan vanuit een vriendengroep die dezelfde hobby hebben, namelijk modelspoor. Momenteel zijn er iets meer dan 10 actieve leden, die elk hun eigen specialisme hebben. Hierbij kun je denken aan onderhoud van locomotieven, rails en wissels of andere elektrische componenten aansluiten, zelfbouw van huizen, solderen van bijvoorbeeld bovenleidingsmasten, bomen maken, ander scenery werkzaamheden. Kortom te veel om op te noemen. Wij zijn gehuisvest aan de Fortuinstraat 12 in Bergen op Zoom. Is de club gesloten neem dan eens een kijkje in de etalage, ’s avonds zijn alle diorama’s prachtig verlicht.


Mocht je interesse hebben, om eens te komen kijken wat we doen, dan ben je op dinsdagavond welkom in ons clubhuis. (Momenteel is de club vanwege de huidige COVID-19 richtlijnen gesloten voor publiek).

Voor directe vragen of opmerkingen kun je gebruik maken van het contactformulier.

Hoe zijn we begonnen? Een groepje modelspoor vrienden die elkaar kende van Bergen op Zoom of via Forums is april 2017 bijeen gekomen om eens te spreken over het idee om een modelspoorbaan die de geschiedenis van Bergen op Zoom uit zou beelden te gaan bouwen. Wij kwamen hiervoor in een aparte ruimte van een café bijeen, omdat we geen clubhuis of iets in die richting hadden. Al gauw werden de eerste ideeën omgezet in echte plannen met een tijdperk om te bouwen, een ontwerp voor het sporenplan op schaal 1:87 (ofwel H0) en een schatting van de benodigde ruimte die er nodig was. En ja een financieel plaatje, waaruit direct zichtbaar was dat we alles in delen met een goed opgezet plan moesten gaan financieren. Met hulp van een lokale ondernemer en iemand uit de gemeente kregen we als anti-kraak een leeg winkelpand ter beschikking. Dit was een prachtig monumentaal pand tegenover het Markiezenhof en net voor de Krabbenfoor konden we er starten. Tijdens de Krabbenfoor liep het storm met bezoekers en de plannen werden zeer enthousiast ontvangen. Aangezien het pand te huur stond was het vanaf het begin aan duidelijk dat we er eventueel plotseling uit zouden moeten, maar de eigenaar had aangegeven ons dan in een ander pand te zullen onderbrengen. En zo gebeurde het dat we na anderhalf jaar in een paar weken tijd moesten verhuizen, maar door de enorme leegstand in de winkelstraten kregen we ons huidige onderkomen opnieuw als anti-kraak ter beschikking en is er gelukkig de mogelijkheid om verder aan de baan te bouwen. Een geluk bij ongeluk was dat dit pand een stuk groter was en dat we nu de volledige lengte van het sporenplan kunnen uitbouwen.

MSC BoZ ons eerste clubhuis direct tegenover de Markiezenhof

Veel zijn er al op bezoek geweest, zelfs een groep familieleden van de Canadese Bevrijders uit de Tweede Wereldoorlog stonden ineens op een septemberavond voor onze deur. En ja een aantal van deze beoefenen dezelfde hobby in Canada bij een prachtige Modelspoorclub. Ook groepen die op de bekende Modelspoor Forums actief zijn komen er op afspraak op bezoek en natuurlijk zijn evenementen, zoals de Krabbenfoor een moment waarbij het grote publiek kennis kan maken met onze activiteiten.

In de tussentijd hebben wij ons ingeschreven bij de Nederlandse Modelspoor Federatie NMF, en hebben we een bij de KvK gedeponeerde naam. Zo hebben we in 2019 met de club deelgenomen aan de West-Brabantse Modelspoordagen en hopen daar met elkaar in 2021 weer te zijn. De bouw gaat dit jaar door de COVID-19 Pandemie helaas niet zo snel als dat we zouden wensen, maar er is nog altijd bedrijvigheid en op Facebook is dit dan ook makkelijk te volgen.

Een van onze activiteiten van onze club is het jaarlijks bouwen van een Winterbaan bij Van Lent Interdesign in de Fortuinstraat. In 2020 staat deze er voor de vierde keer van net na de Sinterklaas tot begin Januari. Toen de eigenaar van deze winkel dit aan ons voorstelde stonden wij hier positief tegenover, zeker om de Bergse binnenstaat wat aantrekkelijker te maken tijdens de feestdagen zijn dit soort initiatieven die hij voorstelde iets wat navolging zou moeten hebben. Bij Van Lent is dit zo goed bevallen dat dit nu een vast gegeven is.

Winterbaan bij Van Lent Interdesign